woensdag 24 april 2013

Kinderyoga in Thailand


Van alle soorten yoga heeft kinderyoga een speciale plek in mijn hart. In een kinderyogales is veel meer mogelijk zonder dat je de essentie van yoga uit het oog verliest.
“Kinderyoga staat voor spelen, bewegen, flexibiliteit, positief denken, samenwerken, plezier en bewust worden zonder dat er sprake is van competitie.” Helen Purperhart
In december 2011 maakte ik een droomreis naar Thailand voor de opleiding tot kinderyogadocent. Het resort waar we werkten en sliepen bevond zich in een groen en waterrijk gebied op een berg, waar alle verschillende gebouwtjes samen een mini-dorp vormden.
Ilse aan het werk met de kinderen in Thailand
Op deze plek werden ook kinderen opgevangen, die daar om uiteenlopende redenen extra steun krijgen vanwege hun fysieke of mentale achterstand. Aan hen en aan kinderen van andere scholen gaven we voor onze opleiding een kinderyogales. We spraken elkaars taal niet, maar we begrepen elkaar zonder woorden en hadden samen plezier. Dat was een bijzondere ervaring.

Tegelijk konden we zelf even kind zijn. Wij volgden de lessen tot kinderyogadocent als volwassenen, maar deden dezelfde oefeningen als de kinderen, waardoor wij het kind in onszelf aanspraken.
Bij de organisatie werkten vrijwilligers uit allerlei landen. Met hen aten, dansten en lachten we. ’s Avonds maakten we samen muziek. Het was een warme grote familie.  
Hier heb ik de inspiratie en kennis opgedaan om mijn eigen kinderyogalessen vorm te geven. De constante nabijheid van de natuur en de rust tijdens de lessen in Thailand, is iets wat ik ook wil uitdragen in mijn lessen hier. Dat kinderen zich bewust worden van de verbinding tussen henzelf en hun omgeving, vanuit een niet-oordelende houding. In die rust komen kinderen dichter bij zichzelf en krijgt hun fantasie de ruimte.

Ilse met de kinderen in Thailand

 

3 opmerkingen:

  1. mooi Ilse, kom je weer eens een keertje langs in Thailand?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hè, het was een bijzondere tijd, zal het zo weer overdoen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We gaan weer hoor in oktober 2019. Ga je weer mee? http://yoga-met-ilse.blogspot.com/2013/04/kinderyoga-in-thailand.html Liefs Helen Purperhart

    BeantwoordenVerwijderen